Van kleine ritten naar de supermarkt tot autovakanties in het zuiden van Europa: al met al leggen Nederlandse personenauto’s zo’n 13.000 kilometer per jaar af. Geheel vlekkeloos gaat dit helaas niet. Alleen in ons land gebeuren er al honderden auto ongelukken per dag, waar pechhulp aan te pas moet komen. Goed opletten kan echter veel onheil voorkomen, net als het aanschaffen van gadgets. Benieuwd welke ‘slimme snufjes’ jij in je auto zou kunnen gebruiken? Onderstaande gadgets verhogen de veiligheid voor jou en andere weggebruikers.
Gordelsnijder en glashamer
Een autoverzekering afsluiten is verplicht in Nederland, maar het beschikken over veiligheidsartikelen niet. Wel wordt aangeraden een gevarendriehoek, veiligheidsvest en reservelampen mee te nemen in de auto. Ook het meenemen van een gordelsnijder en glashamer is verstandig. Mocht je auto te water raken, dan kunnen deze gadgets je leven nog wel eens redden. De meeste automobilisten hebben een gordelsnijder annex glashamer op een vaste plek liggen, zodat deze ook in nood eenvoudig gevonden kan worden. Kleine varianten zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar als sleutelhanger.
Een dashboardcamera
Dashboardcamera’s zijn niet alleen handig voor het vastleggen van mooie ritten, ook komen ze goed van pas bij een aanrijding of ongeluk. Het beeldmateriaal kan namelijk gebruikt worden voor het vaststellen van de schuldvraag. Hierbij is het wel van belang dat de beelden van hoge kwaliteit zijn, al is dit bij de huidige modellen vrijwel altijd het geval. Daarnaast beschikken sommige dashcams over motion detection. Deze functie zorgt ervoor dat de camera begint met filmen zodra er beweging rondom de auto wordt waargenomen.
Een smartphonehouder
Ook in de auto wordt een smartphone veel gebruikt: bellen, navigeren of een ander nummer opzetten zijn zeer gebruikelijke taken. Ondanks dat er hoge boetes staan op telefoongebruik achter het stuur, gebruikt lang niet iedereen z’n telefoon handsfree. Naast dat dit met het oog op verkeersveiligheid allesbehalve verstandig is, is het ook simpelweg onnodig. Een smartphonehouder is namelijk goedkoop in aanschaf en eenvoudig te bevestigen. Niet zo’n goede batterij meer? Koop dan ook een USB-oplader voor in de auto.
Een Bluetooth-carkit
Niet elke auto heeft Bluetooth. Met name oudere auto’s moeten het nog vaak zonder stellen. Wel graag Bluetooth gebruiken, maar geen andere auto kopen? Dan biedt een bluetooth-carkit een uitkomst. Hiermee kun je eenvoudig je smartphone met de electronica van je auto verbinden. Ideaal voor het afspelen van muziek en handsfree bellen.
Een GPS-tracker
Het aanbrengen van GPS-trackers wordt steeds gebruikelijker. Niet alleen in telefoons, elektrische fietsen en bagage, maar ook in auto’s. GPS-trackers worden namelijk steeds goedkoper en kunnen gekoppeld worden aan een app. Het zoeken naar je auto wordt hiermee verleden tijd. Mocht je auto gestolen worden, dan helpt een GPS-tracker met het lokaliseren van je auto. Dieven herkennen goedkope GPS-trackers echter snel, dus het is raadzaam een onopvallende tracker aan te brengen.